Działka przekazana przez prywatnych Darczyńców znajduje się w Pogorzelicach na niesamowicie urokliwym wzgórzu, otoczona lasami i z pięknymi widokami m.in. na Lębork. Sam Lębork oddalony jest o 8 kilometrów. By dojechać do hospicjum z Lęborka wystarczy zaledwie 6 minut samochodem. Istnieje również połączenie kolejowe, a z stacji kolejowej to niewiele ponad kilometr.

Bryłą budynku staraliśmy się dopasować do istniejącej działki, otoczenia i przede wszystkim do specyficznej funkcji budynku. Naszym nadrzędnym celem było zbudowanie nowego i przyjaznego kontekstu tego miejsca. Wykorzystaliśmy materiały, dzięki którym budynek wygląda nowocześnie i prosto. Swoim dopasowaniem do krajobrazu podkreśla malowniczość terenu. Projektowane zagospodarowanie ma przyciągać i zapraszać. Chcieliśmy by zachęcało do korzystania z pięknych lasów i podziwianie widoków napajających spokojem. 

Elewacje budynku zdobić będzie cegła i drewno. Dach wykończony zostanie blachą na rąbek. W częściach parterowych zaś pojawi się zielony dach. 

Strefa wejściowa do hospicjum składa się z podcienia poprzedzonego polem nadziei obsadzonym żonkilami. Na zwieńczeniu podcienia uwydatnione zostanie logo fundacji. Strefa wejściowa składać się będzie również z atrium, wewnętrznego, niezadaszonego dziedzińca, zaaranżowanego na mały ogród wewnątrz budynku.

Budynek hospicjum zaprojektowaliśmy w taki sposób, aby budowa możliwa była etapami. Docelowo budynek ma być przystosowany do obsługi 42 chorych. Pokoje zaprojektowaliśmy tak, by jak najbardziej przypominały pomieszczenia w domu, a najmniej jak sale szpitalne. Chcieliśmy by każdy z pokoi miał niepowtarzalnie piękny widok, by ramy okienne oprawiły zmieniający się przez pory roku krajobraz. Zaprojektowaliśmy 19 pokoi dwuosobowych i 4 pokoje jednoosobowe wraz z własnymi łazienkami. Poszczególne segmenty budynku rozdzielone zostały przez części wspólne, które pozwolą na zaaranżowanie ich wystroju by uzyskać klimat panujący w salonie. Pozwoli to na zwiększenie komfortu pacjentów jak i ich rodzin podczas odwiedzin. Każdy z segmentów zbudowany jest z pomieszczeń socjalnych, gabinetów zabiegowych, pomieszczeń technicznych i magazynowanych. W budynku znajduje się również zaplecze kuchenne.

Strefa ogólnodostępna składa się z pomieszczeń administracji i toalet ogólnodostępnych. Projekt przewiduje również miejsce na salę konferencyjną, gabinety lekarskie oraz 10 pokoi gościnnych wraz z łazienkami dla rodzin pacjentów. 

Z głównego holu zaprojektowaliśmy wejście do kaplicy. Projekt oparty został na symbolice groty, symbolu zmartwychwstania. Bryła kaplicy została zaprojektowana by rozszerzała się i podwyższała w kierunku prezbiterium zakończonego wysokimi oknami z widokiem na dolinę porośniętą drzewami. Boczne elewacje nie mają okien by ułatwić skupienie. Ołtarz składa się z dwóch elementów – z ołtarza właściwego oraz z tła stanowiącego zmieniającą się w rytmie pór roku przyrodę . Zamiast nadstawy ołtarzowej zaproponowaliśmy minimalistyczne, pasujące w myśl idei groty, wykończenie. Ściana stanowiąca tło ołtarza przechodzi w część sufitu. Rozszerza się od podstawy i po łuku kieruje się w stronę wejścia. Otula zebranych w kaplicy niczym wielka dłoń. Całość kaplicy pozbawiona została dekoracji by podkreślić efekt surowości, nie rozpraszać i uwydatnić plastyczność otoczenia widocznego z okien.